lördag 6 september 2014

D-Flex´s "mamma-träning" kan skada dig!


Jag sticker inte under stolen med att jag bara kan en liten del
kring det stora komplexa området kring träning efter graviditet,
och har mycket kvar att lära, och kommer fortsätta suga i mig.
Men att jag är rena proffset om man jämför med den väl kände Dflex
är ju rent pinsamt.

Igår fick jag nys om att han gjort 2 blogginlägg om hur nyblivna mammor
ska träna bort sin "mamma-mage".
Det otäcka i detta är att det är så fel och galet tunga övningar att man blir mörkrädd.
Dessa övningar kan skada din kropp ordentligt.

Det som är ännu mer pinsamt är att han tagit bort mina kommentarer 
om detta både på facebook och bloggen där jag varnar nyblivna mammor
och istället tipsar dem om Katarinas hemsida och appen MammaMage.

Katarina har dessutom kontaktat honom:
"Hej DFlex!
Jag fick en länk till dina Mammamageövningar mejlad till mig av användare av konceptet Mammamage. Dock ligger vi relativt långt ifrån varandra vad gäller tuffhetsgrad i övningarna.
Att som nyförlöst mamma starta med fällkniven, sittande benpendlingar, saxning och liknande som du visar är alldeles för tungt. Först krävs att du kan kontrollera dina djupa magmuskler och bäckenbottenmuskler innan du kan gå på med så tunga övningar.
Inte ens flertalet "inte-nyblivna-mammor" orkar kontrollera dessa tunga övningar med djupa magmuskler och djupa ryggmuskler på ett bra sätt,
För att utföra dessa tunga övningar krävs arbete med de ytliga musklerna. Det gör att den djupa transversus muskeln många gånger inte hänger med och inte slås på som den ska i övningen.

Det höga buktrycket som skapas vid övningarna medför att den uttöjda bukhinnan och därmed linea alba utsätts för stora krafter inifrån - som vanligen de djupa magmusklerna inte kan stå emot. Det medför att de ytliga musklerna överkompenserar, att buken spänns utåt och att en eventuell diastas "öppnas".

Det höga buktrycket medför även att många mammor inte orkar hålla emot med de uttöjda och ibland sargade musklerna i bäckenbottenplattan med effekten inkontinens.

Dina övningar kan vara bra för den som är stark och i form. Att visa dem för elitmotionärer och idrottare kan fungera. Men defintivt inte för nyblivna mammor! Risken är istället stor att mammamagen behålls genom de alltför tunga övningrna. Och att eventuell distas förvärras,

Du får otroligt gärna återkomma till mig och diskutera detta. Läs även mer på mammamage.se Du är även varmt välkommen att delta vid någon utbildning som jag håller i ämnet där vi tittar på vad forskningen som finns visar.

Bästa hälsningar
Katarina Woxnerud, grundare av konceptet MammaMage"

Vi får väl hoppas att han iallafall tar hennes mail på allvar,
och tar bort blogginläggen.

Så, nu har jag fått ut lite aggressioner och chans att varna för detta vansinne,
 och är redo att möta Lördagen, ha en härlig dag.
Kramar

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu säger han ju inte att nyblivna mammor ska göra dessa rörelser utan att man ska vänta 2-3 månader och sedan köra andra övningar för att sedan ge sig på dessa övningar.

FruNeroLindström sa...

Svar till Anonym:
2-3 månader? Ska du fortfarande inte köra dem övningarna.
Du ska träna upp dina djupa magmuskler och ha koll på om diastasen har gått ihop eller ej, detta benämns inte ens i inlägget.
Min yngsta är nu 13,5 månad. Jag skulle kunna skada min diastas som jag har kvar om jag trodde på hans inlägg och inte bestatt den kunskap jag har.
Så tyvärr är inlägget farligt och borde tas bort.