måndag 8 december 2014

Pepparkaks-mugcake


Helgerna är intensiva så här års. 
Och eftersom MrJ jobbar helgskift känns helgerna ännu
 mer intensiva när jag är själv med allt. 
Men det är det lätt värt när vi sedan får 5 dagar tillsammans
 istället för de ynka 2 som helg annars innebär. 

LillaS och jag försökte få till lite nyttigt julbak igår.
 Ni som följer mig på instagram vet att det ena blev inte alls som tänkt: 



Men vi styrde upp det genom att göra små rullar av dem. 
Ätbara och helt okej. Dock ingen aha-upplevelse, så receptet behåller jag för mig själv. 
Däremot har ni ett annat recept med keso och saffran HÄR som funkar kanon
som substitut till fika och är ett perfekt mellis.. 
Sen gjorde vi även supergoda små rawfood pepparkaksbollar ,
receptet kommer i veckan.
För idag ville LillaS ha muggkake-frukost. 
Så passade på att göra lite förändringar på vårt favoritrecept,
 och resultatet blev en hit, recept till en muggcake:

1 dl fiber havregryn
1 tsk bakpulver
2 msk Herbalife F1 vanilj
1/2-1 rivet äpple 
1 ägg
1/2 mjölk 
3 krm kanel
1 krm malen ingefära
1 krm malda nejlikor

Blanda allt i en mugg och in i micron i 2-2 1/2 minut. 
Lossa med en kniv från kanterna och skälp upp på en tallrik. 
Smaskens!

Näringsinnehåll per kaka:
ca 386 kcal
44g kolhydrater
23 g protein
11g fett

Perfekt både till frukost eller om suget efter något gott sätter in,
eller varför inte som mellis till kaffet.
Vill man hålla nere kalorierna lite kan 1/2 bli ett perfekt mellis.

Ha en härlig start på veckan,
här startar vi som alltid på bästa sätt: mamma-träning =)
Kramar




fredag 5 december 2014

Tankar kring min styrketräning




Detta inlägget lovade jag ju er redan förra veckan.
Men tyvärr kom sjukdom, husfix och tenta i mellan.
Men den som väntar på något gott ;)

Min styrketräning är ganska spretig och varierande.
Och mycket av passen styrs efter motivation och tid.

Jag älskar att jobba i cirkelformat med timer.
Allt från 30-60 min jobb med kort vila på 10-15 sekunder mellan varven.
Då får man dessutom upp pulsen och det är otroligt tidseffektivt.
Ett pass med säg 5 övningar och 4:a varv tar då bara ca 20 min + uppvärmning.

Dock har jag börjat jobba mig över mer och mer mot tyngre styrka.
Detta för att jag ska lyckas med målet om att lägga på mig mer muskelvikt.
Dessa pass kräver lite längre vila och jag kör då en eller ibland två övningar i taget.

Oavsett vad jag kör delar jag ofta upp kroppen på olika pass.
Blir det 3 pass i veckan splittar jag kroppen i:
Ben + Mage
Rygg + Axlar
Armar + Bröst

Finns tid för 4:a pass på en vecka splittar jag det:
Ben
Rygg + Baksida axlar
Axlar + Mage
Armar + Bröst

Splittningarna kan man variera i massor, detta passar mig.
Intensiva veckor då man inte hittar så mycket tid till träning
så blir det ofta två cirklel-pass med mer helkroppstänk.

Sen varierar jag passen i massor,
allt från vikter till trx till gummiband till kroppen som motstånd.
I sommras kom även däck in i träningen och det jag hoppas kunna komplettera
med så småningom är kettlebell.

Efter nyår kommer jag dock lägga mer fokus på schemalagd styrka 
med program som ska följas varje månad.
Detta för att få en mer målinriktad träning även här som vid löpningen.
Och som nämnt, målet är att bygga mer muskler,
men främst styrketränar jag för att ha en hel och stark kropp i vardagen.
Vad är ditt mål?

Ha en riktigt mysig Fredag,
Kramar


onsdag 3 december 2014

Pepparkakor (gluten- och sockerfria)


I Lördags tjuvstartade LillaS och jag julbaket lite. 
Testade ett nytt recept på pepparkakor som jag hittade HÄR

Degen var enkel att slänga ihop med de få ingredienserna.
 Men inte den lättaste att baka ut för en snart 3 årig tös. 
Och även lite små smulig även för en icke så bakvan mamma. 
Så det sista av degen valde jag att göra små bollar av bara. 

Resultatet blev väldigt gott, förutom att vi lyckades bränna några av dem. 
Bollarna blev nog godast då de fick en krispig yta och ett litet mjukare inre. 
Men ett godkänt alternativ som smakar pepparkaka.

Kommer dock försöka hitta en mer barnvänlig
deg för ännu ett pepparkaksbak.

Ha en härlig Onsdag,
Kramar



tisdag 2 december 2014

En MINDRE sockersöt December


Här blev det tystare än tyst, instagram uppdateras mer flitigt 
och där hittar ni mig under namnet: @FitForLife_FruNeroLindstrom. 

Bacillerna börjar försvinna och bara lite rinnande näsor kvar. 

Detta inlägg skulle kommit igår, men husproblem satte stopp för alla dagens planer, 
och jag fick för första gången denna termin ställa in veckans höjdpunkt: 
MammaTräningen. 
Men problem är till för att lösas och nu är det bara en ny spis 
som ska hem med (men kommer imorgon) sen så är vi nog åter på banan. 
Fast det var ju inte det som detta inlägg skulle handla om, 
utan mina tankar kring December. 

"En mindre sockersöt December". Denna månad är en riktig mat och fest månad. 
Fika, godis, mat i överflöd och så självklart gemenskap, kärlek och mys. 
Därför tänkte jag försöka göra denna månad lite nyttigare.
 Vi ska baka och njuta, men experimentera.
 Det traditionella kommer bytas mot helst helt sockerfritt, även glutenfritt där det går. 
Och lillaS och jag smygstartade lite redan i Lördags då vi gjorde pepparkakor som var glutenfria, 
och endast sötade med lite honung. 
Receptet kommer imorgon. 
Är ni med mig? Och som ni ser, det står MINDRE sockersöt, inte sockerfritt.
 För jag vet att vi kommer bjudas på massa gott, och då kommer vi smaka och njuta. 
Men genom att baka det mindre söta här hemma får vi en mer balanserad konsumtion. 

Hoppas alla fått en härlig start på December. 
Kramar

torsdag 27 november 2014

När sjukdom kommer i mellan

Smoothie-röra med äpple, apelsin, ingefära,
 babyspenat, chiafrön, valnötter och gojibär

Man lägger en plan, träningen fungerar super och man är taggad till tusen
 att ta nästa steg i utvecklingen. 
Då börjar familjemedlem ett att nysa, snora, hosta och feberyra. 
Och sen nästa, och nästa och nästa. 
Sömnbrist blir en följd med sjuka barn och kropp och knopp strejkar ihop. 

Ja så är livet då och då och ingenting man kan göra åt det. 
Men något jag blir bättre och bättre på är att försöka hålla "bra mat" igång,
 för visst lockar pizzerian, ett snabbt samtal och en kort tur med bilen så är middagen fixad, 
en chokladkaka till mellis för det är ju såååååå synd om mig, 
eller glass direkt ur paketet  till kvällsmat för det lenar ju så gott i halsen
och jag ooooorkar inte göra något annat. 

Och jo visst, här har vi både ätit pizza, glass och godis under veckan. 
Men även många bra, enkla måltider som ger kroppen bra bränsle
 för att fighta emot bacillerna som invaderar Homesweet12. 
Smoothie på ekologiska frukter, bär, grönsaker och nötter,
riktig mat till helst både lunch och middag, gärna som sköter sig själv i ugnen,
mellanmål som ger bra med protein och nyttiga fetter.
Sen ner under täcket, vila, mys och släpp sådant som inte
är akuta måsten, tvätten rymmer inte, inte heller dammråttorna, tyvärr.

För är det någon gång kroppen egentligen verkligen behöver bra mat
är det ju just när vi är sjuka, men då det också oftast känns mest svårt att göra.
Men 80/20 försöker vi uppnå här om 100 känns för stort.
80 % bra mat, 20 % sämre%, t.ex 4-5 bra måltider och 1-2 sämre under dagen. 
För 6 måltider försöker vi få till, om än små ifall aptiten är svår.

Sen underlättar det ju att ha skafferiet fullt av Herbalife-komplement ;)
Bra snabbmat när inget annat orkas eller funkar.

Så tänk på det: ät bra mat - bli frisk fortare!
Och vad ni än gör, sluta inte äta pga ursäkter som typ:
"näää, nu kan jag ju inte träna så då kan jag inget äta".
Kroppen jobbar för fullt i krig, även om du ligger i sängen!

Kramar

söndag 23 november 2014

Träningsupplägg








Jag har fått lite frågor både här på bloggen, via mail, instagram och annat
hur jag lägger upp min träning.
Handen på hjärtat, väldigt varierande och inte alltid så strukturerat
men med en genomsyrande tanke iallafall.

Det stora målet med träningen är ju löpningen.
Och 2015 hoppas jag på ett halvmarathon,
har varit sugen på Göteborgs varvet men inte anmält mig än då
jag måste kolla lite hur mitt jobb-schema ser ut, samtidigt lockar det
att springa något annat, mindre känt.
Känns som ett lagom stegrande efter mycket "rehab" efter graviditeterna.
Hittade denna veckan ett nytt löpschema som jag startat,
halvmarathon under 1.50

Men för att kroppen ska kunna prestera och hålla sig skadefri
är också styrketräningen viktig för mig.
Men är nog den som är mest spretig, då jag varierar den mycket.
Men det måste den också göras vissa veckor för att passa familj och vardagsliv.
Ibland cirkel-pass med timer, ibland fokus på tyngre vikter med visst antal set och reps.
Ibland en blandning.
Detta ska jag dock försöka strukturera upp lite mer efter nyår
med mer fasta styrkeprogram-upplägg månad för månad.

Jag brukar ju säga att all träning som blir av är bättre än ingen.
Och det är passande för att komma igång.
Vill man ner i vikt har jag sett mycket bra resultat med olika HIIT-upplägg
där man kombinerar styrka och puls, och kan också göras väldigt tidseffektivt.

I mitt fall blir det mycket träning vissa veckor, planen är 6-8 pass + de jag instruerar,
men vissa veckor blir de färre och vissa veckor planerar jag de pass jag instruerar
lite efter min egen träning, men som ändå fyller sin fulla funktion för deltagarna.
Detta kräver planering och MYCKET bra mat för att kroppen ska återhämta sig,
svara som jag vill på träningen och dessutom hålla mig pigg och energisk.
Därför kombinerar jag gärna både löp och styrkepass vissa dagar för att alltid 
få 1-2 vilodagar i veckan.
Är kroppen trött finns det också vissa pass jag hoppar över,
som armar-bröst passet som inte egentligen är särskilt relevant för löpningen.
Men ett pass jag gillar för "få-fänga" ;)


Och så är det ju yogan jag försöker smyga in för rörlighet och stretch med.
Men den är jag glad om jag får till en gång per vecka nu + den dagliga övningen
i novemberutmaningen jag kör via instagram.

Hur jag lägger upp min styrketräning kommer i ett separat inlägg
i veckan, detta börjar redan bli långt.

Så, en liten smyginsyn på hur jag tänker kring min egen träning
och som sagt, fortsättning följer.
Kramar





fredag 21 november 2014

Om att doppa tårna överallt!





 

I dag känns det som många har ett behov av att stoppa
 in sin kost i ett fack.
LCHF, Paleo, Raw Food, GI, 5:2 m.m m.m med olika regler som 
noll gluten, laktos, socker eller annat.
Som att man behöver tillhöra något för att känna sig värdefull och bra.
Men hur många får då inte dåligt samvete när de då "gör fel",
eller äter något de inte "får".
Jag tror många gånger vi komplicerar det för oss, 
och vi glömmer lyssna på kroppens signaler, den berättar mycket för oss
bara vi vågar stanna upp och lyssna på den.

Här hemma är vi och doppar tår i de flesta kategorierna.
Vi plockar det vi vill ur olika tänk och inspireras av bra mat,
inte någon speciell "diet" där du inte får äta si och inte äta så.
(Mina tankar kring hur vi försöker äta "rent" kan du läsa om här)
Visst finns det vissa saker vi försöker undvika i vardagen,
tillsatt socker till mestadels.
Men är vi på kalas så tackar vi ju inte nej till tårtan,
(förutom LillaE då som inte ifrågasatt det än och är lika glad om
hon får t.ex en riskaka att smaska på).

Raw food och vegetariskt är ju relativt nytt här hemma.
Men otroligt spännande, och leder oss till härlig matlagningsinspiration
och en nyfikenhet som gör att vi vågar pröva massa nytt.
Ibland blir det succé ibland inte, men det känns som kroppen gillar det.

Vi låter reklamblad och tid bestämma veckomenyer.
Googlar massa för nya recept men plockar även fram klassiska
kokböcker som den rödrutiga gamla godingen.
Experimenterar, byter ut ingredienser och kör på det som känns 
bra för dagen.

Sen är vi ju en riktig Herbalife-familj, och visst underlättar
det att ha bra näringsrika produkter hemma att komplettera kosten med.

Så våga testa något nytt,
doppa en tå lite här och var och hitta en balans som passar dig.
Ha en underbar Fredag,
Kramar