måndag 9 juni 2014

Vad är en diastas?


Denna månaden ligger ju fokus på core-träning och min diastas.
Men många undrar vad en diastas är och varför de knappt hört talas om det.
Så här kommer lite mer info:

Bukens muskler:
Bukens muskler ligger i flera skikt och skyddar bl.a bukhålans organ och bidrar till kroppens hållning. Den raka bukmuskeln (Rectus abdominis) löper på båda sidorna av magen. Längre ut åt sidorna finns två sneda (Obliquus externus abdominis, Obliquus internus abdominis) och en tvärgående bukmuskel (Transversus abdominis).
Vad är Diastasis reci och hur påverkas man av det:
Under graviditeten separerar de yttre raka magmusklerna (Rectus abdominis) för att lämna plats åt det växande barnet. De raka magmusklerna hålls ihop av bindväv, Linea alba och en Diastasis Recti uppstår när bindväven mellan de raka bukmusklerna stretchas ut och försvagas och i vissa fall till den grad att de brister.
Den raka bukmuskeln är en muskel som man använder när man böjer överkroppen (bålen) framåt, som när man gör situps. Muskeln används också när man andas ut, pratar, sjunger, hostar eller krystar. Den raka bukmuskeln skyddar de inre organen och bidrar till kroppens hållning. Den roterar bäckenet framåt vilket minskar svanken. Nedtill fäster den raka bukmuskeln i blygdbenet. Upptill fäster den i bröstbenets nedre del.

När magmusklerna separeras kommer de inte längre att hålla de inre organen samt tarmarna på rätt plats. Organen skjuts framåt och nedåt, vilket också förklarar varför magen buktar ut. Det kan också leda till problem med att gå på toaletten samt, om separationen är stor, ge en känsla av tyngd, svaghet och ömhet runt solar plexus och naveln. Organens tryck mot bindväven kan också orsaka bråck, vilket är ganska vanligt att få vid en större separation.
Bindväven från alla muskellager leder till Linea alba så en Diastasts recti ger en effekt på alla musklerna i buken.
Den raka bukmuskeln samt de sneda Obliquus externus och internus roterar samtliga bäckenet framåt vilken minskar svanken. 
Diastasis recti (separation av den raka bukmuskeln) kan leda till en instabilitet i bäckenet och kan också medföra framfall samt bäckenbottensproblem så som urinläckage.
Ryggont är också vanligt attf få p.g.a en instabilitet i bålen. Hur stor separation man har, är förstås avgörande för hur kroppens funktion störs eller försämras.

Källa: Mammakliniken


Hoppas alla får en härlig start på veckan,
Kramar

1 kommentar:

Villa Ell sa...

Det är när det kommer till magmuskler jag skyller på två akuta kejsarsnitt ;-)


(Har läst) att "vanliga" sit ups inte hjälper att få ihop? Stämmer det? Jag hade gärna slankat t magen lite.. Situps åt sidan gör jag med!
Tips???
Jag har varit ute två ggr nu Efter att hostan Lagt sig, struntade i tid mm utan tog mig runt och det var så skönt efteråt!
Ha en bra dag
Kram Sandra