onsdag 19 november 2014

Grövre dinkel hamburgerbröd


Åter igen lite tystnad här inne. Plugg och lite annat fick komma före.
Men nu kommer äntligen receptet på de grövre dinkel hamburgerbröden
som bakades under förra veckan.
Och sedan avnjöts ihop med veggiburgare (från boken muskelmat).

Jag blev nöjd med bröden, men lite lite i torraste laget,
men kan bero på vår dumma gamla ugn, och lite för mycket siktat dinkel.
Men kommer absolut testa dem igen, men då minska mjölmängden 
på slutet lite grann.

Till 8 bröd:
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk psylliumfrön eller linfrön
2 msk olja
1 tsk honung
1/2 tsk salt
1 dl fiberhavregryn
1 dl grahamsmjöl
2 dl fullkornsdinkel
Några dl siktat dinkelmjöl
Sesamfrön till garnering

Smula ned jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten.
Rör tills jästen löst upp.
Rör ner olja, honung, salt  och psylliumfrön.
Tillsätt havregryn och de grövre mjölerna, rör ihop.
Tillsätt nu lite av det siktade dinkelmjölet (1-2 dl),
degen ska vara rätt kladdig.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Ta sen ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer siktat dinkelmjöl.
Degen ska vara smidig, men inte för torr.
Dela i 8 bitar, rulla till bollar som sedan plattas till.
Tryck ena sidan i en tallrik med sesamfrön.
Låt sedan jäsa 30 minuter till under duk, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 10-12 minuter.

Näringsinnehåll per bröd:
ca 196 kcal
27 g kolhydrater
6 g protein
6 g fett

Smidigt att baka och utan tillsatser och socker som finns i alla
färdiga hamburgerbröd som finns att köpa i affären.

Ha en härlig Onsdag,
Kramar



torsdag 13 november 2014

Saffrans ostkaka


Igår hade vi avslutning för vårt grymma wlc-gäng. 
Nästan 80kg och över 5 meter har de tappat under våra 12 veckor tillsammans. 
Detta utan minsta "svält", utan med regelbundet ätande ca 6 gånger per dag 
och samtidigt varje vecka  utbildning kring något ämne 
som har med kost och hälsa att göra. 

Vi startar en ny omgång vecka 3, 2015, 
så tveka inte att höra av dig om du vill veta mer. 
Anmälan är nu öppen både för onlinekurs utan träffar
som fungerar kanon var du än bor på vårt runda klot. 
Och irl-kursen med träffar på vårt center varje vecka. 

Dagen till ära bjöd vi bland annat på lite inspo inför
 julen som är på ingång. 

Proteinrik saffransostkaka,
recept för 4 portioner:
250g keso
100g kvarg/kesella
2 ägg
1/4 tsk bittermandelarom (valfritt)
1 tsk vaniljarom
1 pkt saffran (0,5g)
2 msk stevia strö
3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk

Häll i alla ingredienser i en bunke, rör med slev till allt blandat sig. 
Häll smeten i en smörad liten ugnsform. 
Och grädda i 175 grader i ca 40-50 min 
beroende på hur tjock du gör den. 
Kakan ska vara fast när den är klar. Låt svalna och njut. 

Vill man inte ha saffran går det utmärkt att göra den utan. 

Näringsvärde per portion
Ca 129 kcal
14g protein
3g kolhydrater
6g fett

Igår serverade vi den med egen "vaniljsås" som jag höftade ihop med
kvarg, vispgrädde (ovispad), stevia, vaniljpulver.

Perfekt som mellis, så smaklig måltid! 
Kramar



onsdag 12 november 2014

Benpass med fantasi


I Fredags lyckades jag slå i min svanskota rejält.
Så löpningen har fått vänta och även annan träning under helgen.
Styrketräningen har dock känts bra sen i måndags eftermiddag,
så länge jag undviker vissa övningar.

Igår stod det ben på schemat.
Gillar att börja med antingen balans eller rörlighetsövningar 
efter uppvärmningen.
Blir ju lägre vikter och så får man lite extra uppvärmning för hela kroppen.
Igår blev det enbens-utfall från trappen och enbens-knäböj mot bänken.
I marklyften känns det som tekniken börjar sitta och det är 
riktigt spännande att känna att man kan öka på rätt rejält med vikter.
Liggande lårcurl på bänken är en av de tråkigaste övningarna jag vet,
men ett nödvändigt måste för balansen mellan framsida och baksida.
Har sett hur många står på stepbrädor och får till djupare,
 breda squats och länge varit sugen på att testa.
Igår kom ja på att loggsen vi ibland eldar med kunde funka som 
stepbrädor, dock höll jag på att få sota för det första vändan.
De gled utåt när jag tog i på vägen upp och en ofrivillig "stretch" 
av ljumskarna höll på att ske.
Men med lite "stopp" av bröte som fanns nära fick jag till sist till även dem.

Övning 1,2 och 4 funkar ju att köra hemma även utan utrustning eller vikt.
Vill man kan man ha typ mjölkpaket eller tomma petflaskor med vatten
i påsar som vikt.
Övning 3 blir svår, men övning fyra kan man ju t.ex 
köra på en pilatesboll om man har det, finns filmad i DETTA inlägg.
Annars skulle jag nog satsa på t.ex raka marklyft på ett eller båda benen.

Det är bara fantasin och motivationen som sätter stopp.
Din prioritering är det som gäller, vill man så kan man.
Kramar


tisdag 11 november 2014

EatClean - för oss


Det där med "Eat Clean" är väldigt intressant. 
Och det jag gillar är att det inte är någon diet eller katogorisering. 
Utan mer ett hälsosamt tänk med vissa direktiv men utan pekpinnar. 

Man ska äta så ren mat som möjligt helt enkelt. 
Undvika halv och hel fabrikat, processerad mat, raffinerad mat som vetemjöl och socker, 
tillsatser, färgämnen och kemiska smakförstärkelser. 
Enkelt förklarat, så äter man till exempel riktigt potatismos istället för pulvermos, 
majs istället för cornflakes och egen panerad fisk istället för fiskpinnar m.m.

Lite tänk som vi ändrat här hemma:
  • De färdiga köttbullarna som fanns som back up i frysen är utbytta mot hemmagjorda. När man ändå rullar köttbullar kan man lika väl rulla på ett kilo till, köra in på en plåt och grädda i ugnen för att sen frysa. 
  • Vi är inga stora konsumenter av bröd, men försöker undvika köpebröd för hembakat. Igår testade LillaS och jag att göra hamburgebröd som ska testas på fredag (blev det bra kommer recept på dem till helgen). Planen är även att testa att göra egna korvbröd. 
  • Korvprodukter har bytts ut mot vegetariska alternativ, visst, dessa är också processerade, men med mindre mättade fetter och mer näringstäthet. 
  • Köttkonsumtionen är minskad till förmån för mer vegetarisk mat. 
  • Svenskt kött i största möjliga mån, gärna närproducerat. 
  • Ekologiskt i den mån det går, och även det helst svenskt och närproducerat. 
  • Mindre vit pasta, mer råris, mathavre, potatis, rotfrukter m.m.


Små små steg åt rätt håll. Man kan inte ändra allt över en natt. 
Men med mer medvetet tänk så hittar man hela tiden nya tankesätt. 

Och visst, vi käkar godis med konstigheter i som vi inte kan uttala, 
vi stannar till på McDonalda då och då för planeringen inte gick ihop sig 
eller bara för att vi är så förbaskat sugna på det, 
jag mutar barnen då och då med smörgåsrån av typ vetemjöl och vatten 
eller köper vindruvor som bara sägs innehålla gifter. 
Utan dåligt samvete. 

För jag vet att det tillhör inte vardagen och då och då är ett helt okej för oss. 
Vi formar vårt mattänk själva, men jag är otroligt tacksam för att vi är eniga 
jag och mannen i huset om att i den mån tid, pengar och intresse finns, 
så är det "ren mat" på bordet som gäller och det vi vill ge våra barn under deras uppväxt, 
utan pekpinnar och förbud. 

Hoppas ni får en riktigt härlig Tisdag. 
Och kom gärna med fler "eat clean" förslag som ni anammat. 
Kramar

lördag 8 november 2014

Raw kladdkaka på kladdkakansdag




Igår var det kladdkakans dag, brukar dock dissa dessa "dagar"
som finns kring allt just nu, då det mest känns som en "konsument-hets-påhitt".
Men efter att ha spenderat förmiddagen ute i det gråkalla vädret
kändes det som att någon form av bakning kunde vara en kul aktivitet ihop med LillaS.

Sagt och gjort hittade vi ett recept på en nyttigare kladdkaka,
dessutom helt raw och utan behov av att gräddas i ugnen.
Och vilken hitt, uppskattades hos hela familjen och kommer definitivt göras igen:

Recept har efterfrågats så varsågoda (ca 4-5 pers):
1,75 dl sötmandel
6 dadlar
1/2-1 krm havssalt
1,5 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl kakao
3 msk vatten
Kokosflingor

Mixa mandeln till mjöl och tillsätt övriga ingredienser förutom kokosen.
Mixa allt till en kladdig deg, tryck därefter ut den i en form eller på en tallrik.
Strö över kokos och ställ i kylen en stund så den får stelna lite.
Smaklig måltid!

Näringsinnehåll (med ca 1 msk kokosflingor på hela kakan) per portion (räknat på 4):
222 kcal
10,75 g kolhydrater
6,25g protein
16,75 g fett

Fredagskänslan fick sen full pott då jag lyckades vinna en 
Instagramtävling via @Resorbsverige:


Har småspanat en tid på merrell´s skor, så ni må tro att jag är mer 
än ytligt lycklig över denna vinst.
Älskar dock "resorb-varianten" jag använder från Herbalife,
men ska bli spännande att utvärdera likheter vs skillnader.

Ha nu en underbar lördag,
Kramar

fredag 7 november 2014

Vinnaren av #TränaUteFörBarnenHFF


Grattis @_skirre_, du vann dragningen bland
deltagarna som hashtagat bilderna med #TränaUteFörBarnenHFF
Ett litet småplock av diverse produkter från Herbalife kommer levereras.

Och trots att oktobers "träna ute"-utmaning är över:
Ge er ut i friska luften så mycket ni kan, man blir så mycket piggare.

Igår drog det in snö på flera håll i vårt avlånga land.
Här fick vi bara regn, men ruggigt kallt med bara 1 grad.
Tänk, till våren upplever vi 1 grad som varmt ;)
Så funderade ett tag på om jag skulle bli själv under gårdagens träning,
men finns fler som anammat "kläder efter väder" och "det finns inga dåliga väder":


Och vi kickade kylan i arslet så det riktigt yrde ångor om oss.
Och så länge intresse finns kommer vi köra på med utomhuspassen.
18.30 måndagar och torsdagar borta vid tjustkulleområdet.
Söndagar kör vi ju dock inomhus i idrottshallen i Holsby, 16.00 
om man hellre vill hålla sig inomhus. 
Bara hojta om du vill veta mer, alla är välkomna och det funkar lika bra 
för dig som vill komma igång med träning som för dig som vill köra skiten ur dig.
Hoppas vi ses!

Och hoppas alla får en härlig Fredag,
Kramar





torsdag 6 november 2014

Våfflor på nytt vis


Våfflor är något vi inte äter särskilt ofta här hemma. 
Men idag kom MrJ med idéen om våffel-mellis. 
Han ville dock ha vanliga och INTE behöva utsättas för mina ständiga experiment. 
Jag däremot har svårt att äta vanliga då jag alltid får ont i magen efter,
 som gärna håller i sig hela dagen 
(dels pga vetemjölet men också för att jag har en stor aptit så kan lätt klämma
 si sådär 7-8 stycken, när det bara är snabba kolhydrater som mättar dåligt.). 

Så han fick göra vanliga och jag ett experiment. 
Och vilken fullträff jag fick till på första försöket. 

Så hör kommer receptet till 8:a våfflor:
2 dl fiberhavregryn
1 dl dinkelmjöl
1/2 dl ProteinDrinkMix (Herbalife)
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
1 msk kokosolja

Mixa havregrynen, tillsätt dinkelmjöl, PDM och bakpulver, blanda. 
Smält kokosoljan. Tillsätt ägg, mjölk och oljan i mjölblandningen och mixa till en jämn smet.

Näringsinnehåll per våffla:
ca 138 kcal
ca 15 g kolhydrater 
ca 9 g protein 
ca 5 g fett 

Vi åt godingarna både som de var och med keso, lite vispgrädde och blåbär. 
Och vet ni, dessa gick inte bara hem hos mig, barnen älskade dem men 
även familjens största skeptiker tyckte de blev kanongoda. 
Så dessa kommer det bli framöver när våfflor ska bakas.

Imorgon avslöjar jag vinnaren av #TränaUteFörBarnenHFF-priset.
Ha en fortsatt härlig Torsdag,
Kramar