torsdag 22 november 2012

Pepparkakor



Ni var många som igår skrev
"va duktig du är som gör egen pepparkaksdeg".
Misstänker att ni inte prövat det. Lika lätt som typ chokladbollsmet.
Visst är köpedegen mer än godkänd,
men det är kul när man vet att man gjort allt helt själv, så testa.

Här kommer receptet till 150 pepparkakor:

3 dl socker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
200g smör
1 msk malda pomeransskal
1,5 msk malen kanel
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malda kryddnejlikor
2 tsk finstötta kardemummakärnor
2 tsk bikarbonat
ca 1 liter vetemjöl

Koka upp sockret, sirapen och vattnet i en kastrull.
Blanda smör och kryddorna i en skål. 
Häll över den heta sockerblandningen. Rör om då och då tills smöret smält.
Låt svalna.
Blanda bikarbonat med större delen av mjölet.
Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
Lägg i ett foliepacket och låt stå i kylskåpet över natten.

Sen när det är dags att baka ska ugnen stå på
200-225 grader och det tar ca 5-8 min att grädda.

Den köpta degen funkar alldeles utmärkt.
Men eftersom det är så smidigt att göra egen är det absolut värt att testa.

Ha en fortsatt mysig Torsdag,
Kramar





10 kommentarer:

Hus Nr.5 sa...

Åh det kanske man skulle prova. :) tack för receptet.

Ha en fin dag!

Kram Verra

hemma hos lilla mej sa...

Mmm bara så gott med pepparkakor.Tack söta du för receptet.Ha en skön torsdag .Kramar Rita ♥

Huset nummer tio sa...

Mums ja det är faktiskt något speciellt med egen pepparkaks deg. Tack för ditt recept, blev så besviken på mitt recept förra året då något gick heeelt galet och degen stelnade aldrig. Vet inte vad jag gjorde för fel men det är inte kul när det blir såååå fel. Så ditt recept är det som ska testas i år.

Önskar dig en härlig kväll här väntar vi på att lussedegen ska jäsa färdigt;)
Kram
Annie

Ljuvligtvitt & busiga gossar sa...

De är för att det är så många olika kryddor den känns jobbig :P
Får se om jag orkar i år..
Tack för receptet!

Duuu.. jag har härmat dej, bad en köpa 40 kronors tavlan i ullared till mej :D
Den kommer med i min blogg imorgon, men en länk till tipsaren såklart!

Ha en fin kväll!
KRAMAR

Åh kul att du är med i utlottningen :)

Annelie sa...

Jag gjorde egen för många år sen,men aldrig mer för jag fick flera hundra pepparkakor..Degen tog aldrig slut..haha...Så nu blir det bara köpedeg...Jag ska baka med mitt äldsta barnbarn (3 år)nästa Lördag å då blir det pepparkakshus oxå..;))Det var många år sen nu jag bakade med barn å det ska bli sååå kul,äntligen säger jag bara...;)))

KRAAAAM fina du å ha en mysig kväll!!

anettan sa...

Jag har alltid gjort egen deg,tycker köpt deg gärna är skarp i smaken. Jag har också sagt som du till andra för det är faktiskt enkelt att göra själv. Kram Anette

Ulle sa...

Har ett tips till degen, när smöret nästan smält häll i kryddorna i kastrullen. För när man värmer upp kryddorna får man fram mer smak utav dom! Ett hett tips när man bakar allt med kryddor i, kardemummabullar tex. Köp hel karde mumma å stöt den själv mycket godare än färdig malen i degen. Ha en skön lördag älskade vän!

MirEll sa...

Egen deg är mycket godare än köpe. Jag brukar dessutom alltid ha citrusessens i min, de blir helt underbara i smaken. =)

MirEll sa...

Egen deg är mycket godare än köpe. Jag brukar dessutom alltid ha citrusessens i min, de blir helt underbara i smaken. =)

MirEll sa...

Egen deg är mycket godare än köpedeg. Jag brukar dessutom alltid ha citrusessens i min, de blir helt underbara i smaken. =)