onsdag 19 november 2014

Grövre dinkel hamburgerbröd


Åter igen lite tystnad här inne. Plugg och lite annat fick komma före.
Men nu kommer äntligen receptet på de grövre dinkel hamburgerbröden
som bakades under förra veckan.
Och sedan avnjöts ihop med veggiburgare (från boken muskelmat).

Jag blev nöjd med bröden, men lite lite i torraste laget,
men kan bero på vår dumma gamla ugn, och lite för mycket siktat dinkel.
Men kommer absolut testa dem igen, men då minska mjölmängden 
på slutet lite grann.

Till 8 bröd:
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk psylliumfrön eller linfrön
2 msk olja
1 tsk honung
1/2 tsk salt
1 dl fiberhavregryn
1 dl grahamsmjöl
2 dl fullkornsdinkel
Några dl siktat dinkelmjöl
Sesamfrön till garnering

Smula ned jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten.
Rör tills jästen löst upp.
Rör ner olja, honung, salt  och psylliumfrön.
Tillsätt havregryn och de grövre mjölerna, rör ihop.
Tillsätt nu lite av det siktade dinkelmjölet (1-2 dl),
degen ska vara rätt kladdig.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Ta sen ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer siktat dinkelmjöl.
Degen ska vara smidig, men inte för torr.
Dela i 8 bitar, rulla till bollar som sedan plattas till.
Tryck ena sidan i en tallrik med sesamfrön.
Låt sedan jäsa 30 minuter till under duk, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 10-12 minuter.

Näringsinnehåll per bröd:
ca 196 kcal
27 g kolhydrater
6 g protein
6 g fett

Smidigt att baka och utan tillsatser och socker som finns i alla
färdiga hamburgerbröd som finns att köpa i affären.

Ha en härlig Onsdag,
Kramar



Inga kommentarer: