fredag 12 december 2014

Nyttiga glutenfria lussebullar


Igår blev det lussebulle-bak här på HomeSweet12.
Två sorter gjordes, ett litet experiment av vår klassiska variant.
Och en utan gluten, sötad med kokossocker.

Från kokospalmens nektar, som är söt och näringsrik, kommer kokossocker
Kokosträdets blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter 
och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. 
På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. 
Kokossocker består till största delen av vanliga kolhydrater, 
men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. 
Till exempel så innehåller det tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn 
och fyra gånger mer magnesium än rörsocker. 
Förutom mineraler så innehåller kokossocker B-vitaminer och antioxidanter som 
skyddar våra celler mot fria radikalers angrepp. 
Det har också ett lågt glykemiskt index, bara 35 GI, 
medan ett vanligt socker har ett GI på 100. Då förstår ni att kokossocker är ett bättre alternativ.

Recept:
2 ägg
2 äggvitor
1 dl kokossocker
1 dl kvarg
0,5 g saffran
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl havremjöl 
1/2 dl pofiber
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
(Jag använde mig av 1 dl fiberhavregryn som jag mixade till mjöl istället för 
havremjöl, så mina blev då inte helt glutenfri.)

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop ägg, äggvita, kvarg och kokossocker.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke 
och rör sen ner det i den blöta smeten.
Ställ in degen i kylen en stund så den får svälla.

Ta sen ut den när den tjocknat och dela i 10-20 delar,
beroende på hur stora bullar du vill göra.
Lätt blöta händer gör degen lättare att arbeta med.
Vi hade inga russin hemma så blev ingen dekorering.
Kom på först när de var i ugnen att gojibär gifter sig fint med saffran.
Så det kan jag rekommendera om man inte vill ha russin i.
Grädda i ugnen ca 20-25 min.

Lite annorlunda i färg och konsistens,
men smakmässigt gick de hem hos alla utom LillaE
som inte gillar saffran.

Näringsinnehåll per lussekatt 
(beräknat på 15 st):
ca 77 kcal
10 g kolhydrater
3 g protein
3 g fett

Så utan minsta dåligt samvete kan man smaska i sig 2 ;)

Ha en riktigt mysig fredag,
Kramar


Inga kommentarer: